Bep van Klaveren voorafgaand aan het titelgevecht met Luc van Dam, 1947

Bep van Klaveren voorafgaand aan het titelgevecht met Luc van Dam om de titel in het middengewicht, 10 augustus 1947.
Het is geen slot geweest dat paste in de grote strijd om het middengewichtkampioenschap van Nederland tussen Luc van Dam en Bep van Klaveren. Luc van Dam heeft zijn titel verloren, omdat hij in de achtste ronde wegens een oogblessure moest opgeven. Het was hard voor Van Dam, omdat hij meester in de ring was geweest, maar hij kan zich troosten met de gedachte, dat de revanche spoedig komt, want reeds op 31 Augustus zal de strijd in het Olympisch Stadion te Amsterdam opnieuw gestreden worden.
Achttien duizend toeschouwers hebben in het stadion Feijenoord met wild kloppend hart een gevecht aanschouwd, dat enig in zijn soort is geweest. Niet omdat dit nu een strijd was van opperste schoonheid; maar omdat er voortdurend een schier beklemmende spanning in zat.
Slechts acht van de vijftien ronden heeft het gevecht geduurd en voordat de echte ontlading kwam, was het afgelopen. Van Klaveren won, maar natuurlijk was die overwinning hoogst onbevredigend, al was er reglementair niets op af te dingen. Van Dam was acht ronden de beste man geweest. Niet dat hij het gemakkelijk had. Verre van dat. Daarvoor was Van Klaveren te agressief en wat meer zegt, daarvoor bokste Van Klaveren ook te goed. Nu geen Amerikaanse show, nu geen onbesuisd en roekeloos vechten met opzettelijk verwaarloosde dekking, zoals hij dat bij vorige gelegenheden wel had laten zien. In de hoek werden de teugels strak gehouden.
Een felle, vinnige, maar zeker niet onbeheerste Van Klaveren tegen een rustige, de zaak kalm bekijkende, maar toch ook weer niet al te bedaarde Van Dam. Want Van Dams stopstoten hielden niet op, die gingen maar onophoudelijk door.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 11 augustus 1947.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...