harles Leclerc heeft zaterdag poleposition veroverd voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. De Ferrari-coureur profiteerde van een rode vlag in de slotfase van de kwalificatie, waarna niemand zijn tijd meer kon verbeteren. Max Verstappen klokte de derde tijd en start achter de als tweede geklasseerde Lewis Hamilton.

 Volg Formule 1-nieuwsOntvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Formule 1

De rodevlagsituatie werd veroorzaakt door Yuki Tsunoda (AlphaTauri). Als gevolg van de crash van de Japanner spinde ook Ferrari-coureur Carlos Sainz van de baan.

De coureurs in de top tien van de kwalificatie hadden op dat moment allemaal al een ronde genoteerd, wat Leclerc het snelste deed. Het was de tweede poleposition op rij voor de Monegask, al ging hij twee weken geleden in Monaco niet van start nadat hij zelf was gecrasht in de kwalificatie.

De tweede plaats van Hamilton was een kleine verrassing, omdat Mercedes al het hele weekend moeite had op het stratencircuit in Bakoe. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas had de snelheid nog steeds niet te pakken in de kwalificatie; de Fin start zondag als tiende.

Voor Red Bull Racing was de uitslag teleurstellend. Het hele weekend waren Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Pérez boven aan de tijdenlijsten te vinden, maar nu moest de WK-leider genoegen nemen met de derde startplaats. Pérez kwam niet verder dan de zevende tijd, al werd dat later de zesde startplaats door een gridstraf voor Lando Norris.

Max Verstappen feliciteert Charles Leclerc met zijn poleposition
Max Verstappen feliciteert Charles Leclerc met zijn poleposition
Foto: Getty Images

Knappe vierde startplaats van Gasly

AlphaTauri-coureur Pierre Gasly start zondag vanaf de vierde plaats, waarmee de Fransman zijn beste kwalificatieresultaat evenaarde. Hij gaf maar twee duizendste van een seconde toe op de derde tijd van Verstappen. Sainz mag ondanks zijn crash als vijfde van start. Hij deelt de derde startrij met Pérez.

Op de vierde startrij staat Tsunoda naast Fernando Alonso (Alpine). De tweevoudig wereldkampioen reed de negende tijd, maar schoof ook een plaatsje op na Norris’ gridstaf. De jonge Brit van McLaren ging niet direct de pitstraat in tijdens een van de rodevlagsituaties en werd daarvoor op de vingers getikt door de stewards. Norris neemt de negende plaats van Alonso over en deelt nu de vijfde startij met Bottas.

Top tien GP van Azerbeidzjan

  • 1. Charles Leclerc (Ferrari): 1.41,218
  • 2. Lewis Hamilton (Mercedes): +0,232
  • 3. Max Verstappen (Red Bull): +0,345
  • 4. Pierre Gasly (AlphaTauri): +0,347
  • 5. Carlos Sainz (Ferrari): +0,358
  • 6. Sergio Pérez (Red Bull): +0,699
  • 7. Yuki Tsunoda (AlphaTauri): +0,993
  • 8. Fernando Alonso (Alpine): +1,109
  • 9. Lando Norris (McLaren): +0,529 (gridstraf)
  • 10. Valtteri Bottas (Mercedes): +1.441

Veel crashes tijdens kwalificatie

De kwalificatie stond ook voor het incident met Sainz en Tsunoda al in het teken van crashes. Zowel Lance Stroll als Antonio Giovinazzi raakte in de openingsfase hard de muur in de lastige bocht 15.

De kwalificatie moet twee keer worden stilgelegd om hun auto’s weer op te ruimen. In de tweede sessie moesten de marshals aan de slag om de gecrashte McLaren van Daniel Ricciardo weg te halen, waardoor dat deel van de kwalificatie voortijdig werd beëindigd.

De Grand Prix van Azerbeidzjan begint  14.00 uur.