Bij de mislukte protestactie van een paraglider van Greenpeace vlak voor de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk zijn dinsdagavond meerdere toeschouwers gewond geraakt. Dat heeft UEFA in de nacht van dinsdag op woensdag bevestigd aan The Guardian.

Het Europese voetbalorgaan zegt dat de autoriteiten vervolgstappen zullen nemen na “deze roekeloze en gevaarlijke” actie.

“Door deze ondoordachte actie – die zeer ernstige consequenties kon hebben voor een groot aantal mensen – zijn meerdere toeschouwers gewond geraakt en naar het ziekenhuis overgebracht. De autoriteiten zullen de benodigde actie ondernemen”, aldus UEFA in een verklaring.

UEFA heeft geen exact aantal gewonden genoemd of details gegeven over de verwondingen. Het is ook niet duidelijk hoe het met de paraglider gaat.

Een paraglider van Greenpeace, die een motortje op zijn rug droeg, vloog voor het EK-duel rakelings langs het publiek en kwam uiteindelijk tussen de spelers op het veld terecht. Kort daarvoor raakte hij de kabels die aan het dak van het stadion in München hangen en die gebruikt worden voor de aansturing van de ‘zwevende’ camera.

Daarbij viel volgens UEFA puin op het veld en in het publiek. Op beelden is te zien hoe de Franse bondscoach Didier Deschamps moet wegduiken voor materiaal dat in de dug-out neerkomt.

Greenpeace maakt excuses voor actie

Greenpeace liet eerder op de avond weten dat de actie ging om een protest tegen Volkswagen, een van de sponsoren van het EK. Op de gele parachute stond de naam van de milieuorganisatie en de tekst ‘Kick out oil!’

Het was volgens Greenpeace de bedoeling dat de paraglider een bal op het veld van de Allianz Arena zou gooien en daarna weer zou wegvliegen.

Greenpeace bood eerder op de avond al excuses aan voor de gevaarlijke situatie die door de actie is ontstaan. Die was volgens de organisatie niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden.

Paraglider crasht bijna in publiek tijdens Frankrijk-Duitsland

Paraglider crasht bijna in publiek tijdens Frankrijk-Duitsland