Een deel van het verlichte Park, als onderdeel van de manifestatie E 55, 1955

De Nationale Energie Manifestatie 1955 of E55 was een tentoonstelling in Nederland, die werd gehouden van 18 mei tot 3 september 1955.
Tien jaar na het eind van de Tweede Wereldoorlog vond men het tijd om te laten zien wat de energie van de Nederlanders tot stand had gebracht bij de wederopbouw. Een van de affiches omschreef het als volgt: Tijdbeeld van een volk in actie… strijd en resultaat van Nederlands Energie… perspectief van een nieuw tijdperk.
Er werd een tentoonstelling georganiseerd in het Het Park, de Ahoy’-hal en de nieuwe Energiehal in Rotterdam. Koningin Juliana opende het geheel op 10 mei 1955. De elf Nederlandse provincies konden zich presenteren in een van de vele paviljoens. Ook bekenden uit het bedrijfsleven, als Fokker, de Nederlandse Spoorwegen en de Nederlandse Aardolie Maatschappij, presenteerden zich en toonden diverse innovaties waaronder een kartonnen melkpak. E55 was de grootste tentoonstelling die tot dan toe ooit in Nederland gehouden. De manifestatie werd door drie miljoen mensen bezocht.
Karel Appel schilderde een 80 meter lange ‘muur der energie’. Ook een aantal andere schilders maakte muurschilderingen. Diverse kunstenaars als Constant, Arie Jansma, Daan Wildschut, Wessel Couzijn en Wladimir de Vries droegen onder andere bij aan de illustratie van de paviljoenthema’s en decoratie en inrichting van de tentoonstelling.
Nieuw op deze manifestatie was dat er de hele dag televisieuitzendingen op het terrein werden gemaakt. Deze werden gepresenteerd door Mies Bouwman. Naast wetenswaardigheden over de tentoonstelling, konden de bezoekers kijken naar onder andere de familie Doorsnee. De programma’s werden gesponsord en ook tussendoor werd reclame vertoond.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...