Gezicht op de Breepleinkerk aan het Breeplein, 1935

Op de zolders van de Breepleinkerk zaten tijdens de oorlog drie Joodse gezinnen ondergedoken.
Deze unieke plek wordt bedreigd door de verkoop van de Breepleinkerk. Van de site roterodamum.nl:
Meer dan tweeduizend mensen hebben de petitie ondertekend waarin zij de Protestantse Gemeente Rotterdam-Zuid (PGRZ) dringend verzoeken de toekomst van de Orgelzolders in de Rotterdamse Breepleinkerk veilig te stellen. Die toekomst van de Orgelzolders is in gevaar gekomen doordat de PGRZ de kerk heeft verkocht aan de Levend Woord Gemeente.
Henk den Haan, ontdekker van de zolders en vrijwilliger van het eerste uur, zal de resultaten van de petitie-actie op woensdag 7 juli om 16.30 uur in de Breepleinkerk overhandigen aan de heer Jitse Kok, interim voorzitter van de Algemene Kerkenraad PGRZ.
Op de zolders zaten tijdens de oorlog drie Joodse echtparen ondergedoken. Meer dan duizend dagen, ofwel 36 maanden ofwel 3 jaar lang. Dankzij de heldenmoed van de gezinnen van de dominee en de koster, en talloze anderen hebben zij, de baby die in januari 1944 werd geboren én hun helpers het overleefd.
Ieneke van de Kooy en Marijke Springeling, beiden al jarenlang werkzaam als vrijwilliger bij de Orgelzolders, konden de gedachte niet verdragen dat deze bijzondere plek zou verdwijnen. Daarom namen zij het initiatief tot de petitie-actie onder het motto: Behoud Schuilplaats Orgelzolders voor een waakzaam en weerbaar Rotterdam.
De PGRZ wordt opgeroepen bij de verdere afhandeling van de verkoop de eigen plaats en toekomst van de Schuilplaats Orgelzolders met de daaraan verbonden educatieve en museale activiteiten veilig te stellen.
De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van roterodamum.nl.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...