Gezicht op de Burgemeester van Walsumweg gezien vanaf het Groenendaal, 1986

Deze weg draagt de naam van Gerard Ewout van Walsum, 1900-1980, burgemeester van Rotterdam 1952-1965. Hij was ook adjunct-secretaris van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rotterdam 1925-1945, burgemeester van Delft 1948-1952. Voorheen was de weg een deel van het Groenendaal.
Onder de naam Groenendaal komt al in 1550 de kade ten zuiden van de Steigersgracht voor. Pas in 1576 werd de verbinding tussen deze gracht en de Nieuwehaven tot stand gebracht. Het gedeelte van de Steigersgracht, waarlangs het Groenendaal liep en dat gelegen was tussen de Valkenbrug en de Nieuwehaven, kwam ook voor onder de naam Groenendaalsgracht. De naam Groenendaal herinnert aan de oude toestand in het begin van de 16de eeuw, toen dat gehele gedeelte nog weiland en tuin was en men ten zuiden van de buitendijksloot (Steigersgracht) als in een groen dal kwam. Op 11 januari 1911 werd besloten tot demping van de Groenendaalsgracht. Daarbij verviel ook de vroegere Poppenbrug, die over deze gracht lag ter hoogte waar ze in de Nieuwehaven uitkwam. Het huidige Groenendaal ligt ongeveer ter plaatse van de vroegere straat van die naam.
De foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stasdarchief Rotterdam.
Met medewerking Van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...