Het invaren van de tweede Van Brienenoordbrug, februari 1989

Uit het Algemeen Dagblad van 21 februari 1989:

Het plaatsen van de tweede Van Brienenoordbrug is al net zo probleemloos verlopen als het transport naar de plaats van bestemming. Gisteravond om kwart voor zeven, drie kwartier eerder dan gepland, lag de nieuwe boog naast de bestaande oeververbinding.
De laatste fase van dit invaren verliep aanmerkelijk vlotter dan de voorbereidingen. De toeschouwers op de dijk langs de Nieuwe Maas moesten uren geduld hebben voordat er eindelijk beweging in de boogbrug kwam. Rond half zes draaide de nieuwe brug in een paar minuten tot vlak bij de oude.
FRIETTENTJES Rijkswaterstaat kondigde het invaren aan als ‘het meest spectaculaire deel van de werkzaamheden’. Uit bouwkundig oogpunt misschien waar, maar menig hongerige belangstellende vond één van de vele friettentjes ter plekke aanzienlijk boeiender dan het plaatsen van de brugboog.
Automobilisten die op de oude Van Brienenoordbrug reden, veroorzaakten enkele kilometers file doordat, ze vaart minderen om alles goed te kunnen bekijken. Twee nieuwsgierige kanovaarders verrasten de rijkspolitie te water door ongezien de afzettingen te passeren en vlak bij de bruggen te komen.
De brug komt in de loop van de morgen pas op de goede hoogte. In ongeveer negen uur tijd wordt het gevaarte zo’n achttien meter omhoog getild. Dat gebeurt in stappen van tachtig centimeter en zal tot het einde van de ochtend duren.
De fotograaf is Leendert Koote en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Algemeen Dagblad van 21 februari 1989.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...