Een foto van voetbalelftal CVV uit Charlois, 1930

CVV (Charloisse Voetbalvereniging) was een op 12 juli 1908 opgerichte amateurvoetbalvereniging uit Rotterdam-Charlois, Zuid-Holland, Nederland.
De club fuseerde in 2001 met RSM (Rotterdamse Sportvereniging Mercurius), opgericht op 30 maart 1933, tot CVV Mercurius. Per 1 juli 2014 fuseerde CVV Mercurius met SV DEHMusschen tot SV Charlois.
De club werd opgericht door Jan van der Schoor en Piet van der Poel in Charlois. Als naam werd voor “Excelsior” ge­kozen. In 1910 werd besloten toe te tre­den tot de Rotterdamsche Voetbalbond (RVB), maar toen moest de naam worden gewij­zigd omdat er al een Excelsior (de huidige betaaldvoetbalclub) in de bond speelde. Er werd gekozen voor CVV (Charloisse Voetbal Vereniging).
Reeds in het eerste jaar werd het kampioenschap van de RVB 2e klasse behaald. Het jaar daarop was een tweede plaats in de eerste klasse voldoende om te pro­moveren naar de NVB. In het seizoen 1916/17 werd de club ongeslagen kampioen van de Derde klasse B, met als concurrenten ADO, Excelsior, Gouda, Transvalia, USC en VFC. In het seizoen 1917/18 kwam CVV voor de eerste maal uit in de Tweede klasse. In het seizoen 1920/21 werd de club derde in de competitie.
In het seizoen 1936/37 speelde de club voor het eerst in de Eerste klasse, toenmalig het hoogste niveau in Nederland, ook in de seizoenen 1937/38, 1938/39, 1939/40 en 1940/41 speelde het in deze klasse. De club degradeerde in 1941 naar de tweede klasse.
Door de invoering van betaald voetbal miste de club de aansluiting met de top en pendelde het tussen eerste klasse en Hoofdklasse. Het werd in 1964 Landskampioen bij de zondagamateurs als winnaar van de kampioenscompetitie met Quick ’20 (Oost), VV Chevremont (Zuid-II), WVV Winschoten (Noord), VC Vlissingen (Zuid-I) en VPV Purmersteijn (West-I). In het seizoen 1975/76 werd het kampioenschap in de Hoofdklasse (A) behaald.
De fotograaf is Frans van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...