Meerdaagse festivals met overnachting zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole gaan ook dit jaar niet door. Het demissionaire kabinet heeft maandagmiddag bekendgemaakt het ondanks dalende besmettingscijfers nog niet verantwoord te vinden op korte termijn dit soort evenementen te laten plaatsvinden.

De beslissing wordt door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) toegelicht na een coronacrisisoverleg van het demissionaire kabinet. Het verbod op meerdaagse festivals waar bezoekers op een bijbehorende camping slapen, wordt doorgetrokken van half augustus tot 1 september. Over het lot van eendaagse festivals en evenementen zonder overnachting is nog geen besluit genomen.

Rutte en De Jonge kondigden op de recentste persconferentie aan dat evenementen zonder zitplaatsen tot en met 13 augustus niet door konden gaan. Ze wilden de beslissing over de festivals na deze datum op een later moment maken, maar geven de organisatoren van de meerdaagse festivals nu toch eerder duidelijkheid.

Rutte zegt dat deze beslissing eerder is genomen op verzoek van de evenementensector en dat dit in overleg is gebeurd. Volgens de demissionaire premier zit het probleem vooral in het feit dat niet-gevaccineerde bezoekers zich dan elke 24 uur zouden moeten laten testen. “En dat is tijdens een evenement logistiek niet goed mogelijk.”

Organisatoren van eendaagse festivals moeten nog tot 13 augustus wachten om te horen of hun evenementen doorgang kunnen vinden. Een besluit daarover wordt in de komende weken genomen en gecommuniceerd op de komende coronapersconferentie op 13 augustus.

Festivals die dit jaar niet doorgaan zijn onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole, Decibel Outdoor en Mysteryland. Deze evenementen moesten vorig jaar ook al annuleren. Vorige week werd in België besloten dat het festival Pukkelpop geen doorgang kon vinden. De organisatoren besloten zelf de opbouw te staken, wegens het testbeleid dat door hen als “volstrekt onhaalbaar” werd bestempeld.

‘Gigantische tegenslag, maar respecteren het besluit’

De Alliantie van Evenementenbouwers heeft begrip voor het besluit. “De kwaliteit en verantwoorde festivalbeleving voor bezoekers, medewerkers en artiesten kan onvoldoende worden gewaarborgd. Dat is uiteraard een heel trieste constatering en een bittere pil voor de branche die al zo lang gesloten is.”

“Maar tegelijkertijd begrijpt en respecteert de Alliantie het besluit dat de meerdaagse campingfestivals tot 1 september niet door kunnen gaan. Ook roept zij het kabinet op met de grootste spoed een besluit te nemen over de eendaagse evenementen.”

De organisatie van Lowlands laat via een persbericht weten dat het nieuws een “enorm bittere pil” is. “De afgelopen maanden gingen de ontwikkelingen rondom corona overduidelijk de goede kant op. Op basis daarvan waren wij vol enthousiasme begonnen met de voorbereidingen voor Lowlands en stonden alle artiesten, leveranciers en vooral ook jullie in de startblokken voor een fantastisch weekend in de polder”, schrijft de organisatie.

“Hoewel dit een gigantische tegenslag is, begrijpen en respecteren we dit besluit”, aldus de organisatie. In het bericht bedankt de organisatie het kabinet voor het garantiefonds, “waardoor het voortbestaan van de sector en daarmee ook Lowlands gewaarborgd is”.

Aankoopbedrag teruggestort

Het kabinet besloot het garantiefonds uit te breiden na noodkreten uit de festivalsector over het vorige besluit om festivals tot 13 augustus te annuleren. Zo werd festivals een 100 procent vergoeding beloofd van de kosten van onder meer de opbouw bij annulering wegens het coronavirus.

Concertorganisator MOJO laat weten dat het aankoopbedrag van tickets voor Lowlands en Down The Rabbit Hole automatisch naar de koper wordt teruggestort.

“Het is nu voor de tweede keer dat Lowlands niet kan doorgaan”, laat een woordvoerder van Mojo aan NU.nl weten.

“Veel van de tickets zijn al in 2020 verkocht, wat tegen de tijd van Lowlands 2022 erg lang geleden is. We maken volgend jaar een frisse start en willen iedereen weer een gelijke kans geven om dan naar Lowlands te gaan.”

De kaarten voor Mysteryland blijven wel gewoon geldig, laat de organisatie weten. Bezoekers kunnen eventueel ook hun geld terugkrijgen.