Valtteri Bottas is schuldbewust na de crash in de eerste bocht van de Hongaarse Grand Prix. Door een remfout van de Fin vielen hijzelf, Lando Norris en Sergio Pérez uit en moest Max Verstappen verder met een flink beschadigde auto.

“Ik heb al met Lando en Sergio gesproken om mijn excuses aan te bieden”, zegt Bottas kort na zijn uitvalbeurt op de website van Mercedes. “Het was mijn fout en dan moet je soms je hand opsteken om sorry te zeggen.”

Bottas had op dat moment nog niet de mogelijkheid gehad om ook met Verstappen te spreken. De Red Bull-coureur kon de race met zijn beschadigde auto nog vervolgen, maar kwam niet verder dan de tiende plaats. Door diskwalificatie van Sebastian Vettel achteraf schoof de Limburger op naar de negende plek.

Het ging voor Bottas mis bij de start van de race op een natte baan. “Ik had een slechte start met veel wielspin en verloor een aantal plaatsen”, keek de Fin terug. “Ik reed vlak achter Norris toen mijn wielen blokkeerden.”

“Een start onder deze omstandigheden is altijd lastig. Je gokt een beetje hoeveel grip je hebt. Dat deed ik vandaag verkeerd en vervolgens werd het een rotzooi”, zei Bottas, die werd bestraft met een gridstraf van vijf plaatsen voor de komende race in België.

Wolff spreekt van ‘kleine fout met grote gevolgen’

Bottas ramde Norris van achteren en nam vervolgens ook Pérez mee. Alle drie de auto’s vielen uit door de crash. Norris kwam na de botsing met Bottas ook in aanraking met de auto van Verstappen.

De fout van Bottas past naadloos in zijn moeizame seizoen. Daarin staat hij halverwege slechts vierde met bijna honderd punten achterstand op teamgenoot Lewis Hamilton en Verstappen. Er gaan al langere tijd geruchten dat de 31-jarige coureur aan het einde van het seizoen moet plaatsmaken voor de 23-jarige George Russell.

Teambaas Toto Wolff sprak van “een kleine fout met grote gevolgen” van Bottas. “Het spijt me voor McLaren en Red Bull. Het is altijd moeilijk te accepteren als je bij de start van de race uitvalt”, zei de Oostenrijker.