De Leuvehaven met in het midden de modewinkel van Gerzon, 1918

De Leuvehaven met in het midden de modewinkel van Gerzon, 1918-1923. Rechts de zeevismarkt en links de Witte Leeuwensteeg.
De Leuvehaven is vernoemd naar de oude kreek ‘de Leuve’ of ‘de Loeve’, zoals de naam meermalen in de stadsrekening van 1426/27 voorkomt. In de 16de eeuw was de stad eigenares geworden van het land aan de Leuve. Op 23 april 1598 werd aan de westzijde van de kreek de grond in erven uitgegeven. Daarna begon men met het graven van de haven die in 1608 gereed kwam. In het begin sprak men van Nieuwehaven, doch daar dit verwarring kon geven, werd Leuvehaven al spoedig de enige naam.
De Witte Leeuwensteeg liep van de Schiedamsedijk naar de Leuvehaven ter hoogte van het huidige Churchillplein. Zij dankte haar naam aan de vroegere brouwerij ‘de Witte Leeuw’, die aan de Leuvehaven stond en uit de 16de eeuw dateerde.
De foto komt uit de collectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...