Het peloton heeft veel bewondering voor Fabio Jakobsen na diens ritoverwinning in de Vuelta a España. De Gelderlander sprintte dinsdag naar de zege in de vierde etappe, ruim een jaar nadat hij voor zijn leven vocht na een zwaar ongeluk in de Ronde van Polen.

“Ik sprintte op volle snelheid om niet gelost te worden toen ik hoorde dat Jakobsen had gewonnen. Dat is geweldig”, zei INEOS-kopman Egan Bernal, de winnaar van de Tour de France van 2019, na afloop. “Hij is een voorbeeld van niet opgeven. Chapeau. Onze hele ploeg heeft heel veel respect voor hem.”

Ook Enric Mas, de kopman van Movistar, is onder de indruk van de comeback van Jakobsen. “Ik ben ploeggenoot van hem geweest bij Deceuninck-Quick-Step en ik weet hoe hij als persoon is. Het is heel fijn om hem te zien winnen. Zeker na alles wat hij heeft meegemaakt, is dit natuurlijk heel mooi voor hem.”

Concurrent Jasper Philipsen wijdt op Twitter een bericht aan Jakobsen. De Belg was zondag in de tweede rit nog te sterk voor de sprinter van Deceuninck-Quick-Step in de massasprint. “Gefeliciteerd, Fabio. Wat een overwinning nadat je je zo lang hebt moeten terug knokken in het peloton.”

Jakobsen droeg zege zelf op aan familie en artsen

Jakobsens ploeggenoot Florian Sénéchal was eveneens onder de indruk. “Het is bizar, een geweldig moment voor hem. Ik was erbij toen hij viel in Polen en ik ben bij hem thuis geweest. Ik heb gezien dat het niet makkelijk was voor hem en zijn familie”, zei de Fransman.

“Nu is hij weer terug en hij is alleen maar sterker geworden. Niet alleen fysiek, maar ook in zijn hoofd. Sommigen zouden na die valpartij niet meer zijn teruggekomen.”

De 24-jarige Jakobsen raakte ruim een jaar geleden in de Ronde van Polen zwaargewond nadat hij door een manoeuvre van Dylan Groenewegen met een snelheid van 80 kilometer per uur in de dranghekken was beland. In een ziekenhuis in Katowice vocht hij succesvol voor zijn leven, maar hij hield wel zware verwondingen over aan de val.

Jakobsen herstelde wonderwel en maakte in april na een revalidatie van ruim acht maanden zijn rentree in het peloton. Vorige maand boekte hij in de Ronde van Wallonië zijn eerste overwinning sinds zijn zware crash.

Bron: NU.nl