De Delistraat met links een Chinees restaurant, 1910

Deli is een gebied aan de oostkust van het Indonesische eiland Sumatra, bekend om de tabakscultuur. In de volksmond staat de straat bekend als Deliplein.
Volgens het jubileumboek ‘100 jaar Chinezen in Nederland’ werden de eerste Chinezen in 1898 door een Amsterdams scheepvaartbedrijf in dienst genomen – in totaal 11 gedurende dat jaar. Maar in 1911 was er sprake van 765 Chinese zeelieden. De oorzaak was de zeeliedenstaking. Vanwege het aantal wordt 1911 daarom als begindatum ten opzichte van de 100-jarige herdenking genomen.
In 1914 werd het eerste boardinghouse op Katendrecht gevestigd. Na 1918 groeide het aantal Chinezen exponentieel. In 1922 waren er 16 boardinghouses op Katendrecht en in 1926 waren dat er 28. In 1929 woonden er 534 Chinezen op Katendrecht en in 1931 was dat aantal gegroeid tot 1.306.
Gedurende de daarop volgende crisisjaren werd het echter kommer en kwel. Er was vrijwel nergens nog werk en in 1936 werden er zelfs 1.200 Chinezen naar Hong Kong gedeporteerd. In 1940 woonden er nog slechts zo’n 200 Chinezen op Katendrecht. De meer westers georiënteerde Chinese restaurants die na WO-II zijn ontstaan zijn nauwelijks te vergelijken met de Chinese eethuizen van vóór de oorlog. Opvallend is het daarbij dat het voornamelijk Chinezen uit Guangdong waren die deze nieuwe restaurants zijn begonnen.
De fotograaf is Frans van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Stichting Historisch Katendrecht.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...