Schaardijk, 1941

Aan de Schaardijk is een zalmmarkt bij het Kralingseveer, 1941.
Kralingseveer is een van de oudste kernen binnen de grenzen van de gemeente Rotterdam. De benaming herinnert aan het overzetveer van Kralingen naar IJsselmonde, dat al in een oorkonde uit 1333 wordt genoemd, maar mogelijk van eerder dateert. Aan de Nieuwe Maas bevindt zich nog altijd een haventje dat Kralingseveer bekend heeft gemaakt, maar het veer zelf raakte door infrastructurele ontwikkelingen overbodig en werd in de jaren negentig van de twintigste eeuw opgeheven.
In de loop der eeuwen ontwikkelde zich een lintvormig dorp langs de dijk bij de aanlegplaats van het veer. Dit dorp was door de kaarsrechte IJsselmondselaan, die haaks aansloot op de ’s-Gravenweg, verbonden met Kralingen. Naast de bedrijvigheid rond het veer kwam in de negentiende eeuw de zalmvisserij erbij als belangrijke bron van inkomsten. Na het topjaar 1885 met een recordomzet van 100.000 stuks zalm verminderden de vangsten echter sterk en verdween ook langzamerhand de zalmindustrie uit het dorp. Het gebouw van de visafslag aan de Schaardijk werd in 1932 gesloopt en in 1955 volgde de sloop van de horecagelegenheid Het Zalmhuis. Tussen 1999 en 2002 is een nieuw Zalmhuis gebouwd.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rotterdamwoont.nl.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...