Tientallen artiesten hebben decennialang via Nederland aan belastingontwijking gedaan. Zo’n vijftig artiesten, waaronder ABBA, Julio Iglesias, Eurythmics, George Harrison en Ringo Starr, ontdoken belasting via Nederland en Curaçao, blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Veel van deze artiesten namen deel aan de zogenoemde Antillenroute. Dat is een constructie waarbij ze niet alleen een besloten vennootschap in Nederland vestigen, maar ook in Curaçao.

“Curaçao heft amper belasting en had met vrijwel geen enkel land een belastingverdrag”, schrijft Follow the Money. “Daardoor hieven andere landen op voorhand belasting wanneer een rechtspersoon geld naar Curaçao sluisde. Dat was te omzeilen door het geld eerst naar Nederland te sturen.”

Omdat Nederland met bijna elk land ter wereld een belastingverdrag heeft, kan geld uit het buitenland tegen gunstige voorwaarden naar een in Nederland gevestigde bv worden overgemaakt.

Nederland had bovendien een voordelig belastingverdrag met de toenmalige Nederlandse Antillen, die tot het koninkrijk behoorden. Hierdoor kon het geld zonder extra heffingen van Nederland naar de Antillen worden gestuurd.

Daarbij heft Nederland geen belasting op uitgaande rente en royalty’s, dus die werden belastingvrij naar Curaçao overgemaakt.

Tot 2006 werd de Antillenroute regelmatig door artiesten gebruikt. Veel van die constructies werden opgezet door trustkantoren, “een inmiddels omstreden branche”, aldus Follow the Money.