Gezicht op de Gouvernestraat met het gebouw Ons Huis met het LantarenVenster, 1985

De Gouvernestraat draagt de naam van de Rotterdamse bouwondernemer Johannes
Gouverne, 1807-1865. Hij zette hier de eerste huizenblokken neer.
LantarenVenster was jarenlang gevestigd aan de Gouvernestraat 133 nabij het centrum van Rotterdam – de plaats van de huidige bioscoop KINO Rotterdam – in een van de weinige resterende vooroorlogse panden in de stad die nog een culturele bestemming hadden. Het pand werd in 1909 geopend als Ons Huis, een instelling die gezien kan worden als een maatschappelijke werkinstelling, waar men naar theatervoorstellingen kon, maar bijvoorbeeld ook een dokter praktijk hield. Het Oude Westen ontsnapte aan het bombardement op Rotterdam en Ons Huis werd door de bezetter in gebruik genomen als hospitaal.
In 1949 ontwierp J.B. Bakema een filmzaal die ‘t Venster genoemd werd, waarmee het pand een functie als filmtheater en expositieruimte kreeg. Voor Bakema was ‘t Venster zijn maatschappelijk statement. De foyer was tegelijk expositieruimte, onder de bezielende leiding van Johan Huijts. Kunstcentrum ‘t Venster het thuis van De Venstergroep, een ensemble van Rotterdamse kunstenaars, bleef lange tijd een niet alleen voor Rotterdam unieke avant garde plek, bekend tot ver buiten de grenzen.
In de jaren vijftig werd, opnieuw door architect Bakema, het oude vlakkevloertheater van Ons Huis omgebouwd tot een moderne theaterzaal die De Lantaren ging heten. De Lantaren en ‘t Venster vervulden los van elkaar hun functie en hadden beide hun eigen ingang en foyer.
In 1972 was ‘t Venster de locaties van waaruit onder leiding van Huub Bals de eerste editie van Internationaal Filmfestival Rotterdam plaatsvond, dat toen onder de naam Film International Rotterdam startte. Begin jaren tachtig werd ‘t Venster verkocht aan De Lantaren waarmee Theater LantarenVenster ontstond zoals het tot halverwege 2010 functioneerde.
De foto komt uit de collectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...