Instagram vraagt mensen hun geboortedatum door te geven als zij dat nog niet hebben gedaan. Dat is nodig om de app veilig te houden voor jonge gebruikers, blijkt uit een blogbericht van het bedrijf. Mensen die hun geboortedatum niet doorgeven, kunnen de app op termijn niet langer gebruiken.

“Met deze informatie kunnen we nieuwe beveiligingsmaatregelen voor jonge mensen doorvoeren”, schrijft Instagram. “Ook kunnen we ervoor zorgen dat de juiste gebruikservaringen bij de juiste leeftijdsgroepen terechtkomen.”

Om jongeren te beschermen, kunnen gebruikers onder de achttien jaar sinds kort bijvoorbeeld geen berichten van volwassenen meer ontvangen als zij elkaar niet volgen. Ook worden nieuwe accounts van mensen onder de zestien jaar tegenwoordig standaard op privé gezet.

De komende tijd zal Instagram mensen die hun geboortedatum nog niet hebben doorgegeven meldingen tonen, waarin hun wordt gevraagd dat alsnog te doen. “Dat doen we een aantal keer, maar op een zeker moment zul je je geboortedatum moeten delen om Instagram te kunnen blijven gebruiken.”

Mensen die hun leeftijd niet kenbaar hebben gemaakt, krijgen waarschuwingsschermen te zien bij berichten met een gevoelige inhoud. Alleen mensen die oud genoeg zijn, mogen die bekijken. Voortaan kunnen gebruikers via deze schermen direct hun geboortedatum invullen.

Instagram schrijft dat mensen een verkeerde geboortedatum kunnen doorgeven, maar het bedrijf zegt nieuwe systemen te ontwikkelen die hiervoor een stokje moeten steken. “We gebruiken kunstmatige intelligentie om te schatten hoe oud mensen zijn, gebaseerd op dingen zoals verjaardagsberichten.”

Als Instagram in de toekomst twijfelt aan de leeftijd van een gebruiker, laat de app hun een menu zien met mogelijkheden om hun leeftijd te verifiëren. Hoe dat precies moet werken, is nog niet bekend.