Apple gaat de regels van zijn appstore versoepelen voor de meeste ontwikkelaars. De techgigant staat vanaf begin volgend jaar toe dat bedrijven gebruikers via een link in de app een betaald account laten aanmaken. Zo kunnen ontwikkelaars de hoge commissie die Apple rekent omzeilen.

De versoepeling is onderdeel van een overeenkomst met een Japanse toezichthouder, maar wordt wereldwijd toegepast. De Japanse autoriteiten sloten daarmee een vijf jaar durend onderzoek naar de App Store af.

De nieuwe regels gaan niet voor ontwikkelaars van spellen voor de iPhone gelden. Daarnaast mogen bedrijven ook dan geen andere vormen van betalingen in hun apps opnemen.

Apple beheert samen met Google het grootste gedeelte van de smartphones ter wereld met hun besturingssystemen. De bedrijven rekenen ontwikkelaars van apps doorgaans 30 procent commissie op verkopen in hun appstores.

Zuid-Korea heeft eerder deze week als eerste land een einde gemaakt aan de machtspositie van Apple en Google op het gebied van betalingen op hun mobiele platforms. Appontwikkelaars mogen voortaan in digitale appwinkels hun eigen betaalsystemen gebruiken in plaats van die van de techreuzen.

Er is al lang veel kritiek op Apple en Google vanwege de hoge commissies. De kwestie leidde tot een slepende rechtszaak tussen Apple en Epic Games, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik.

Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma’s van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak.