De Groene Hilledijk met de Bas van der Heijden, 1977

De benaming ‘hille’ komt in oorkonden betreffende Holland, Zeeland, Voorne en Putten in het bijzonder voor als door water omringde buitendijkse gronden. De benaming ‘hille’ komt behalve in de betekenis van hoogte en duin ook voor als eiland. Op 17 maart 1447 werden de hillen van Katendrecht door de heer van Gaesbeek en Putten aan Jacob Pot en zijn echtgenote in leen uitgegeven. Op 20 februari 1525 werden de uitergorzen, genaamd de Hille, aan de oostzijde van Charlois ‘met alle slikken, aanwassen, visscherijen, vogelarijen, jaerschot, nat ende drooge dijcken enz.’ door de uitgevers van Charlois verhuurd. Deze Hillepolder, waarvan de grondverkaveling op 23 augustus 1529 plaats vond, was 240 morgen groot en kreeg toen een sluis en een sluisvliet. De Brede Hilledijk beschermde de polder aan de Maaszijde, de Hilledijk aan de zijde van het Zwanegat, de Groene Hilledijk scheidde de Hillepolder van Karnemelksland.
Bas van der Heijden was de zoon van een kruidenier, die als eerste de zelfbediening introduceerde in zijn winkels. De keten BAS werd in 1973 door Dirk van den Broek overgenomen. Op dat moment had Bas van der Heijden 10 filialen, waarvan zes in Rotterdam en de andere vier in Sliedrecht, Papendrecht, Ridderkerk en Alblasserdam. In de jaren erna werden er 19 nieuwe filialen geopend. De filialen waren voornamelijk te vinden in de omgeving van Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse, Vlaardingen, Schiedam, Ridderkerk en Giessendam. Op 13 maart 2013 werd het dertigste filiaal geopend bij de Nieuwe Ommoordseweg in Rotterdam, waarmee de teller van de filialen in Rotterdam op tien kwam. In 2014 zijn de supermarktketens Bas van der Heijden, Digros en Dirk van den Broek omgedoopt tot Dirk.
De foto komt uit de collectie topografie Rotterdam en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...