Op de eerste dag van de EK wielrennen heeft Nederland een bronzen medaille veroverd op de gemengde ploegentijdrit. Italië was 26 seconden sneller en pakte in eigen huis het goud.

Bauke Mollema, Jos van Emden, Koen Bouwman, Demi Vollering, Amy Pieters en Floortje Mackaij noteerden een tijd van 52 minuten en 25 seconden op het 44 kilometer lange parcours in Trento. Daarmee zette Nederland de beste tijd neer in het eerste blok van vier landen.

Pas daarna gingen de laatste vier landen van start. Italië, met wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna, dook ruimschoots onder de tijd van Nederland. Verder kwamen Alessandro De Marchi, Matteo Sobrero, Elisa Longo Borghini, Marta Cavalli en Elena Cecchini in actie voor het gastland.

Titelverdediger Duitsland mocht als laatste van start en kon de tijd van Italië net niet verbeteren, maar pakte wel het zilver.

Nederland won in 2019 eerste editie van gemengde ploegentijdrit

De gemengde ploegentijdrit, waarbij de drie mannen de eerste helft van het parcours rijden en vervolgens worden afgelost door de drie vrouwen, maakt pas sinds 2019 deel uit van de EK. De eerste editie werd twee jaar geleden in Alkmaar gewonnen door Nederland. Mollema, Bouwman, Pieters en Mackaij waren toen ook al van de partij.

Slovenië trok zich woensdag kort voor de start terug uit de gemengde ploegentijdrit. Tour-winnaar Tadej Pogacar zou samen met zijn vriendin en Sloveens tijdritkampioene Urska Zigart in actie komen.

Eerder op de dag veroverde de Nederlandse Elise Uijen al brons in de tijdrit bij de junioren. Het goud ging naar Alena Ivanchenko uit Rusland. Bij de mannen werd de Belg Alec Segaert Europees kampioen bij de junioren.

De EK wielrennen duurt nog tot en met zondag. Zaterdag wordt de wegwedstrijd voor vrouwen verreden en op de slotdag zijn de mannen aan de beurt.