Vakantiehuisjes op recreatieoord Hoek van Holland, januari 1956

Van roterodamum.nl:
Begin september verschijnt de 30e editie van de Kroniek, het magazine van Roterodamum. Het is een lezenswaardig nummer geworden. Met o.a. artikelen over Recreatieoord Hoek van Holland, de Open monumentendagen 2021, Bram Panman, de oud doelman van Feijenoord, over Janwillem van de Wetering, Katendrecht en nog veel meer.
Recreatieoord Hoek van Holland is een vakantiepark in het noordelijke deel van Hoek van Holland in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het recreatieoord is opgericht in 1923 door de gemeente Rotterdam, die nog altijd eigenaar van het terrein is. Het terrein herbergt ongeveer 900 houten huisjes en 200 caravans, die in eigendom zijn van particulieren.
Samen met Saxenheim en Bakkum behoort Recreatieoord Hoek van Holland tot de oudste kampeerterreinen van het land. Kenmerkend voor Hoek van Holland was de snelle toename van het aantal houten kampeerhuisjes kort na de oprichting van het kampeerterrein. Daarom wordt Recreatieoord Hoek van Holland als het oudste vakantiepark van Nederland beschouwd. Het huisjesterrein wordt ook wel De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee genoemd. Op het recreatieoord zijn van oudsher drie kampeerverenigingen actief. In de volksmond wordt het recreatieoord ook wel ‘Het kamp’, ‘Het huisjeskamp’ en ‘Het oude kamp’ en ‘Het nieuwe kamp’ genoemd.
In 2020 wilde de gemeente Rotterdam het recreatieoord via een Europese aanbesteding verkopen. Dit leidde tot grote weerstand bij de recreanten, en de gemeentelijke ombudsman uitte forse kritiek op de werkwijze van de gemeente. In april 2021 trok het college van B en W haar plannen weer in.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van www.roterodamum.nl en Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...