Eerste emoticons worden verkocht als NFT’s

De oudste emoticons ter wereld 🙂 en 🙁 worden online geveild in de Verenigde Staten. Ze worden door bedenker Scott Fahlman verkocht in de vorm van een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk dat het eigenaarschap garandeert.

NFT’s zijn tokens die worden gekoppeld aan een digitaal ‘iets’, zoals een plaatje of een meme. De token dient als bewijs van eigendom voor het object. Ze worden overal ter wereld opgeslagen, vergelijkbaar met de bitcoin.

Veilinghuis Heritage Auctions meldt dat de emoticons worden geleverd met een gesigneerd certificaat en twee essays van Fahlman, die professor computerwetenschappen is aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University. In een van de essays schrijft de bedenker dat de emoticons “de eerste stappen naar een nieuw soort universele taal” vertegenwoordigen.

De emoticons werden op 19 september 1982 voor het eerst gebruikt door Fahlman. Het emoticon 🙂 moest aanvankelijk een grap aanduiden en 🙁 stond voor “ik meen het”. Tegenwoordig laat de gebruiker er vooral mee zien wel of niet blij te zijn.

Er worden steeds meer digitale objecten als NFT’s verkocht, bijvoorbeeld de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web eerder dit jaar. Die leverden allebei miljoenen euro’s op. De tweet en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar.

Bron: NU.nl

No votes yet.
Please wait...