De Britse uitvinder Clive Sinclair is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Londen. Hij was een van de grondleggers van betaalbare computers en werd in de jaren zeventig en tachtig bekend met uitvindingen zoals een elektronische rekenmachine en meerdere pc’s. Sinclair leed al jaren aan kanker.

Met de Sinclair ZX80, een pc die in 1980 op de markt kwam voor een bedrag van minder dan 100 Britse pond, werden computers toegankelijk voor een breed Brits publiek. Andere huiscomputers, zoals de Apple II, kostten destijds veel meer. Het bedrijf van Sinclair was het eerste ter wereld dat meer dan een miljoen computers verkocht.

Niet alle uitvindingen van de Brit waren succesvol. Zo was de Sinclair C5, een elektrische driewieler die in 1985 werd gepresenteerd als het vervoersmiddel van de toekomst, een dure flop.

Gezien de huidige focus op elektrische voertuigen was Sinclair zijn tijd echter mogelijk ver vooruit. Overigens bracht hij in 2006 nog een ‘A bike’ op de markt, een elektrische vouwfiets van 5,5 kg voor forenzen en kinderen.

De dochter van Sinclair vertelt aan de BBC dat de uitvinder nog tot vorige week aan nieuwe plannen zat te werken, omdat “dat nou eenmaal was wat hij het liefste deed”. In 2013 vertelde de uitvinder aan de BBC dat hij zelf nooit computers gebruikte. “Ik houd niet van de afleiding”, legde hij uit.