Litouwen waarschuwt voor censuursoftware op telefoons van het Chinese merk Xiaomi. Experts van de overheid adviseren consumenten om geen smartphones van het bedrijf meer te kopen en oude toestellen weg te gooien.

Volgens de experts worden met de censuursoftware teksten gedetecteerd en geblokkeerd die gevoelig liggen in China. Het gaat onder meer om uitspraken als “Tibet moet worden bevrijd”, “Lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan” en “Democratische beweging”.

“Onze aanbeveling is om geen nieuwe Chinese telefoons te kopen. En om toestellen die al zijn aangeschaft zo snel mogelijk weg te doen”, zei onderminister van Defensie Margiris Abukevicius bij de presentatie van een onderzoeksrapport met de beschuldigingen.

De censuurfunctie zou op het Mi 10T 5G-toestel van Xiaomi staan en momenteel niet zijn geactiveerd in de Europese Unie. Cyberexperts van de Litouwse overheid wijzen er wel op dat dit filter op afstand kan worden aangezet.

In het rapport van het cybercentrum staat dat momenteel 449 Chinese termen gecensureerd kunnen worden op de Xiaomi-telefoon. De lijst met verboden begrippen zou ook continu worden aangepast. Het toestel zou bovendien versleutelde gegevens naar een server in Singapore sturen.

Xiaomi heeft nog niet gereageerd op de berichten over de vermeende censuursoftware.

De relatie tussen China en Litouwen staat momenteel onder grote druk. Het Oost-Europese land heeft Taiwan deze zomer toestemming gegeven een kantoor te openen dat ook de naam Taiwan draagt. China ziet het democratisch bestuurde Taiwan, een eiland voor de Chinese kust, als afvallige provincie en reageerde daar woedend op.