Google gaat aan het eind van dit jaar tweestapsverificatie inschakelen voor 150 miljoen accounts, meldt de techgigant dinsdag in een blogpost. Gebruikers zijn daardoor beter beschermd tegen hackers.

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan online accounts. Vaak wordt een sms-bericht met een unieke code naar de telefoon van een gebruiker verstuurd. De gebruiker moet deze code vervolgens invoeren. Omdat de telefoon van de eigenaar van het account dan nodig is om in te loggen, wordt het hackers lastiger gemaakt.

Ook Google-gebruikers bij wie de instelling 2SV staat ingeschakeld, moeten na het inloggen op een tweede manier bewijzen dat ze de eigenaar van het account zijn. Op dit moment moeten de meeste gebruikers deze instelling nog wel zelf inschakelen.

Dat is Google aan het veranderen. Het bedrijf is sinds mei bezig om de instelling automatisch aan te zetten bij accounts die “op de juiste manier zijn geconfigureerd”. Het gaat vermoedelijk om gebruikers die al een telefoonnummer hebben toegevoegd, maar de functie nog niet hebben ingeschakeld.

De techgigant wil aan het eind van het jaar tweestapsverificatie hebben ingeschakeld voor zo’n 150 miljoen accounts. Ook moeten twee miljoen gebruikers van YouTube deze functie inschakelen.