De WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Gibraltar (6-0) heeft maandagavond veel meer kijkers getrokken dan het exclusieve gesprek dat Omroep MAX-baas Jan Slagter met prinses Beatrix voerde. De uitzendingen stonden tegenover elkaar geprogrammeerd.

De wedstrijd in De Kuip was met 2,2 miljoen kijkers de best bekeken uitzending van de avond. Het gesprek met Beatrix behaalde met 364.000 kijkers niet eens een plekje in de top 25 van de best bekeken programma’s, blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Daar waren minstens 437.000 kijkers voor nodig.

Het gesprek met Beatrix was van tevoren niet heel groots aangekondigd. Omroep MAX-baas Jan Slagter meldde maandag op NPO Radio 1 dat de RVD van tevoren niet te veel reuring aan het gesprek wilde geven.

De uitzending op NPO1 had het doel donateurs te werven voor het jubilerende Prinses Beatrix Spierfonds. De Omroep MAX-baas praatte met de prinses over haar inzet voor het spierfonds en ook was er nooit eerder vertoond beeldmateriaal van prinses Beatrix te zien.

Zo blikte ze terug op het begin van haar periode bij het fonds, toen de polio-epidemie uitbrak. “Het was vreselijk”, zei Beatrix, die op achttienjarige leeftijd beschermvrouwe werd. Een van de eerste dingen die ze toen heeft gedaan, is aandacht vragen voor wetenschappelijk onderzoek.

De dagtop 5 van maandag 11 oktober

  • 1. Nederland-Gibraltar (NPO3) – 2.234.000 kijkers
  • 2. NOS Journaal van 20.00 uur (NPO1) – 1.784.000 kijkers
  • 3. RTL Nieuws van 19.30 uur (RTL 4) – 1.399.000 kijkers
  • 4. NOS Journaal van 18.00 uur (NPO1) – 1.074.000 kijkers
  • 5. Chateau Meiland (SBS6) – 1.029.000 kijkers