Facebook neemt maatregelen om publieke figuren beter te beschermen. Aanvallen van uiteenlopende aard zullen minder worden geaccepteerd, zei veiligheidschef Antigone Davis woensdag in een blogpost.

De stap is onderdeel van pogingen van het platform om aanvallen op vrouwen, mensen van kleur en de lhbtiq+-gemeenschap te verminderen. Zo worden bijvoorbeeld posts waarin iemand – al dan niet gefotoshopt – ongewenst in een seksuele context wordt geplaatst niet langer toegestaan.

Het nieuwe beleid moet ook intimidatie tegengaan. Het platform zegt onder meer op te gaan treden als er een grote hoeveelheid haatberichten wordt gestuurd naar personen die zich afzetten tegen de overheid of slachtoffers van geweld.

Die berichten worden volgens Facebook voortaan verwijderd, zelfs als je inhoud niet tegen de regels van het platform is. Het gaat daarbij niet alleen om openbare reacties, maar ook om grote hoeveelheden persoonlijke berichten.

Nieuw is ook dat Facebook activisten en journalisten voortaan als publieke figuren beschouwt. Daardoor moeten zij beter worden beschermd tegen pesterijen. Het bedrijf wil geen lijst met namen geven die tot deze groep behoren, dat wordt per geval bepaald.