Mensen aan tafels in het zelfbedieningsrestaurant van de Hema aan het Beursplein, 1962

HEMA (voorheen als acroniem van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) is een van oorsprong Nederlandse keten van warenhuizen. De winkelketen heeft bijna 800 vestigingen in 9 landen, op twee continenten. De meeste winkels bevinden zich in Nederland, andere landen met vestigingen zijn België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2019 kondigde het bedrijf aan dat de buitenlandse vestigingen HEMA Amsterdam gaan heten. Ongeveer 250 van de winkels worden geëxploiteerd door een franchisenemer. HEMA had in 2016 ongeveer 11.000 medewerkers (5.496 fte).
Het warenhuis kenmerkt zich door het aanbod van producten voor dagelijks gebruik en een assortiment dat vrijwel geheel speciaal voor HEMA geproduceerd is.
De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf.
Op 4 november 1926 opende de eerste vestiging van de H.E.M.A.[ aan de Kalverstraat 170 in Amsterdam, een paar dagen later gevolgd door een tweede filiaal in de Oude Hoogstraat.
De H.E.M.A. was een stuntwinkel naar voorbeeld van de Woolworths-winkels in Amerika, de zogenaamde 5ct- en 10ct-stores. Alle spullen waren te koop tegen eenheidsprijzen van 25 en 50 cent.[ In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met 10 cent, 75 cent en één gulden. Een verschil van de H.E.M.A. met andere warenhuizen was dat er bij ieder artikel slechts één keuze was. Door de lage eenheidsprijzen werd de winkel lange tijd gezien als ‘armeluiswinkel’. Rijke Nederlanders wilden niet in een H.E.M.A. gezien worden.
De fotograaf is Helmuth Tjemmes en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Mt medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...