Facebook moet ruim 50 miljoen pond (bijna 60 miljoen euro) betalen aan de Britse marktwaakhond Competition and Markets Authority (CMA). Het bedrijf heeft opgelegde regels rondom het onderzoek naar de overname van filmpjesdienst GIPHY overtreden, stelt de toezichthouder.

Facebook kocht GIPHY in mei vorig jaar voor ruim 340 miljoen euro, maar de CMA stelde dat de koop concurrentie op de online advertentiemarkt zou schaden. De waakhond gaf Facebook de opdracht te zorgen dat GIPHY een afzonderlijk bedrijf bleef dat niet verder samengevoegd zou worden met de andere diensten van het sociale medium.

Ook moest Facebook regelmatig rapporteren over hoe het aan die eisen voldeed. De CMA stelt nu dat Facebook in zijn rapportages niet alle vereiste informatie heeft gegeven, ondanks meerdere waarschuwingen en twee verloren juridische procedures.

De CMA spreekt van een “grote overtreding” en legt daarom een boete van 50 miljoen pond op. Daarnaast moet Facebook nog eens 500.000 pond betalen, omdat het tweemaal zijn verantwoordelijke bestuurder verving zonder hier toestemming van de CMA voor te vragen.

De Britse waakhond meldt dat het niet eerder is voorgekomen dat een bedrijf beboet moest worden omdat het niet aan de regels rond een onderzoek naar een overname wilde voldoen. De boete is volgens Joel Bamford, die bij de CMA verantwoordelijk is voor het beoordelen van fusies en overnames, “een waarschuwing voor elk bedrijf dat denkt dat het boven de wet staat”.