Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zijn donderdag op de openingsdag van de eerste wereldbeker van het seizoen in Peking ten val gekomen. Knegt ging onderuit in de heats van de 1.500 meter en Schulting overkwam hetzelfde in de kwartfinales van die afstand.

Voor de twee boegbeelden van de Nederlandse shorttrackploeg zit de 1.500 meter er daardoor alweer op in de Chinese hoofdstad, waar begin volgend jaar de Olympische Spelen worden gehouden.

De 32-jarige Knegt kon weinig doen aan zijn valpartij. De Brit Niall Treacy ging vlak voor hem onderuit en de Fries kon hem niet ontwijken. Schulting kwam ten val terwijl ze op kop lag in haar race.

De 24-jarige shorttrackster, de laatste jaren heel dominant bij de vrouwen, verloor in de voorlaatste ronde even haar balans en gleed de kussens rond de baan in. De regerend olympisch kampioene op de 1.000 meter zag een plaats in de halve finales daardoor vervliegen.

Xandra Velzeboer ging wel door, als een van de twee tijdsnelsten. Het twintigjarige talent eindigde als derde in haar race, vlak voor Rianne de Vries die werd uitgeschakeld.

De wereldbekers zijn van groot belang, omdat daar tickets te verdienen zijn voor de Olympische Winterspelen. Na deze wedstrijden in Peking staan er nog drie World Cups op het programma, met wedstrijden in Dordrecht eind november als sluitstuk.