Bewoners bij hun oud treinstel dat gebruikt wordt als noodwoning aan de Kromme Zandweg, 1950

Van Platform Wederopbouw Rotterdam:
Bij het bombardement van mei 1940 werden naar schatting 77.000 inwoners dakloos. Hele straten met woningen waren verwoest. Behalve woningen waren er ook allerlei winkels en bedrijven verwoest. En bioscopen en cafés. Juist de voorzieningen die in het centrum te vinden waren. Hoewel er natuurlijk direct aan het wederopbouwplan werd gewerkt, de mensen moesten immers direct onderdak vinden, moesten er ook tijdelijke voorzieningen worden gerealiseerd. Zo verrezen er noodwoningen, noodwinkels, noodkantoren en zelfs een noodschouwburg. Ook na de bevrijding werden nog vele semipermanente projecten gebouwd, in afwachting van een definitieve oplossing.
Tracé en aard van de bodem hebben de naamgeving van de Kromme Zandweg bepaald. Hoewel deze weg voor 1895 Molenweg heette, komt hij blijkens de gemeenteatlas van J. Kuyper uit 1868 al onder de naam Kromme Zandweg voor.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Platform Wederopbouw Rotterdam en uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...