De Lijnbaan met de oude poort van het Coolsingelziekenhuis en een trap naar de berenkuil, 1977

Winkelstraat tussen het Weena en het Binnenwegplein, genoemd naar de in de 17de eeuw hier gelegen lijnbaan of touwslagerij. Op 23 augustus 1666 werd door Jean Hennequin, koopman te Rotterdam, aan de Vroedschap het verzoek gericht om voor de bouw van een overdekte lijnbaan, waar ‘s zomers en ‘s winters gewerkt zou kunnen worden, een stuk land van het Gasthuis te mogen overnemen. Door het Gasthuis werd op 14 maart 1667 voor dit doel afgestaan een stuk land achter de molen ‘de Witte Leeuw’ en lopende van de Coolscheweg of Binnenweg tot de Kruiskade. Het meest westelijke gedeelte daarvan maakte de koper tot een lijnbaan. In 1845 is het laatste gedeelte van die lijnbaan verkocht; het daarbij behorende garenpakhuis werd ingericht als woonruimte.
De Coolsingelpoort aan de Lijnbaan in Rotterdam was de achterpoort van het voormalige Coolsingelziekenhuis aan de Coolsingel in Rotterdam.
Door de poort aan de toenmalige Crispijnlaan reden de ambulances in en uit. Het ziekenhuis werd tijdens het bombardement op Rotterdam in mei 1940 verwoest waarbij enkele buitenmuren en de poort overeind bleven staan.
In 1949 werd begonnen met de aanleg van de voetgangersstraat de Lijnbaan. Deze liep bij de opening in 1953 destijds uit op de muren van het ziekenhuis. In 1963 werden de muren gesloopt om de Lijnbaan door te kunnen trekken naar de Binnenweg. De poort en een inmiddels enorme plataan staan op het door de volksmond Lijnbaanplein genoemde stukje van de Lijnbaan; ze zijn de enige nog bestaande overblijfselen van het ziekenhuis.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...