De Linker Rottekade met de sloop van de Heineken Brouwerij, 1978

In 1873 wordt begonnen met de bouw van de Heineken Brouwerij in Rotterdam op de hoek van de Crooswijkse ingel en de Linker Rottekade. De brouwerijgebouwen worden opgetrokken temidden van de polders. In de jaren daarna zullen die in rap tempo volgebouwd worden in het snel groeiende Rotterdam.
In de jaren daarna wordt de brouwerij voortdurend uitgebreid: op een foto uit 1904 is te zien hoe er gebouwd wordt aan de overkapping op het binnenterrein van de brouwerij, terwijl daaronder volgeladen bierkarren af en aan rijden. Tussen 1919 en 1924 komen veel gebouwen langs de Rotte tot stand, waaronder de markante kolengrijper, de gerstsilo en de ziederij. In 1924 werd de prachtige nieuwe brouwzaal voltooid, ontworpen door de Rotterdamse architect Willem Kromhout (1864 – 1940). Het interieur is van top tot teen gedecoreerd met tegels, glas-in-loodramen en lampen in art deco. In 1932 voltooide Kromhout het kantoorgebouw langs de Crooswijksesingel.
In 1974 werd de brouwerij in Rotterdam gesloten omdat er geen uitbreidingsmogelijkheden meer waren. Alle brouwerijgebouwen werden gesloopt, behalve het kantoorgebouw van Kromhout, dat in 1996 de status kreeg van Rijksmonument. Tegenwoordig is dit gebouw in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw.
De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van heinekencollection.com.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...