Het Solar Team Twente heeft met zijn zonneauto de Solar Challenge in Marokko gewonnen. Op de laatste dag wist het team met studenten van de Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente de leiding vast te houden.

Het Twentse team wist in vijf dagen als snelste het parcours van 2.500 kilometer door de Sahara en het hooggebergte van Marokko af te leggen. De laatste etappe begon het Solar Team Twente aan de leiding en die werd niet meer afgestaan.

De auto van het team, Red Horizon, had zich begin deze week als vierde gekwalificeerd. Een zonnewagen van het Agoria Solar Team van de KU Leuven startte aan kop en bleef daar tot het begin van de derde etappe rijden, maar werd daarna ingehaald door het Solar Team Twente. In de etappes daarna wist het team de verworven koppositie vast te houden door gemiddeld de snelste tijden neer te zetten.

Toch was het geen gemakkelijke race, zegt raceleider Thomas Jansink. “De omstandigheden in Marokko waren zwaar en gevarieerd”, zegt hij. Zo moest de Red Horizon stijgingspercentages van ruim 12 procent afleggen, door drukke dorpen rijden en klappen van hobbels op onverharde wegen opvangen.

Het Agoria Solar Team kwam vrijdag als eerste over de finish. Toch wist het niet genoeg tijd goed te maken op het Solar Team Twente. Daarom eindigde het Leuvense team op de tweede plek. Team Vattenfall van de TU Delft eindigde op de derde plaats.

Traditiegetrouw nemen zonneauto’s uit verschillende landen het elke twee jaar tegen elkaar op in Australië, maar vanwege de coronapandemie kon de wedstrijd dit jaar niet daar plaatsvinden. Er werd daarom een alternatieve wedstrijd opgezet in Marokko.