Het Hilton hotel gezien vanaf de Kruiskade met links de Thaliabioscoop en rechts de Corsobioscoop, 1964

Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw van de gebombardeerde stad Rotterdam. In de oorlog werd al over hotels gesproken toen er in 1943 door de toenmalige Club Rotterdam een Hotel Urgentie Commissie werd opgericht. Hierin stond onder meer een plan om een hotel aan het Hofplein te bouwen. Na de oorlog maakte de architect Huig Maaskant, die in een ontwerp voor het hotel dat hij situeerde op de hoek van de Coolsingel en Weena. Hij was in die tijd tevens bezig met het ontwerp voor het Hilton Hotel in Amsterdam (1962). Het hotel in Rotterdam zou de derde Europese vestiging worden voor de hotelketen. Het bedrijf besloot in 1958 het groene licht te geven voor de bouw van twee vestigingen, zowel in de hoofdstad als in Rotterdam. Maaskant werkte voor de interieurs van beiden samen met de binnenhuisarchitect Frederik Willem de Vlaming. Het hotel in Rotterdam werd door de toenmalige eigenaar van de hotelketen, Conrad Hilton geopend in mei 1963 als achttiende vestiging buiten de Verenigde Staten.
Thalia was een bioscoop opgezet door Abraham Tuschinski in Rotterdam. Tuschinski was in 1904 op doorreis naar Amerika toen hij in Rotterdam bleef hangen. Hij opende zijn eerste Thalia-bioscoop op 20 augustus 1911 in een voormalige zeemanskerk aan de Coolvest. Na de Tweede Wereldoorlog werd op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan een nieuwe bioscoop gebouwd naar ontwerp van J.P.L. Hendriks. De gevel werd voorzien van een plastiek van Carel Kneulman. De Thalia-bioscoop werd op 7 juli 1955 geopend. In 1996 werd de bioscoop gesloten.
In 1961 opent aan de Kruiskade 22 bioscoop Corso met 808 zitplaatsen. De bioscoop moet in 1997 haar deuren sluiten.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...