De Nederlandse estafettezwemmers hebben woensdag bij de EK kortebaan in het Russische Kazan brons gepakt op de 4×50 meter wisselslag. Stan Pijnenburg, Arno Kamminga, Jesse Puts en Thom de Boer kwamen tot een tijd van 1.32,16.

Daarmee moesten ze alleen Italië (1.30,14) en gastland Rusland (1.30,79) voor zich dulden. De winnende tijd van Italië betekende bovendien een wereldrecord.

Ook op de openingsdag was Nederland dinsdag al succesvol op de estafette. De Nederlandse mannen pakten toen goud op de 4×50 meter vrije slag en voor de vrouwen was er op hetzelfde nummer zilver. Individueel wist Luc Kroon zich te onderscheiden met winst op de 400 meter vrij.

Vlak voor de start van de estafette bereikte Kamminga de finale van de 100 meter schoolslag. De tweevoudig winnaar van zilver op de Olympische Spelen van Tokio zwom in de halve finale de tweede tijd (55,82). Dat was een evenaring van zijn eigen nationale record.

De Boer en Puts bereikten de finale van de 50 meter vrije slag. Beiden tikten in hun serie als tweede aan in dezelfde tijd: 21,00. De Rus Vladimir Morozov was de snelste in 20,98. De finale van zowel de 50 meter vrije slag als de 100 meter schoolslag is donderdag.

Favoriete Toussaint naar finale 200 meter vrij

Kira Toussaint drong op de 200 meter rugslag door tot de eindstrijd. De topfavoriete voor de finale van donderdag was met 2.03,90 de snelste van het veld in de halve finale.

In de finale van de 50 meter vrij was er geen hoofdrol weggelegd voor de Nederlandse deelneemsters. Maaike de Waard (24,10) werd zesde en Kim Busch (24,35) zevende. De Zweedse favoriete Sarah Sjöström won in 23,12.

Marrit Steenbergen drong door tot de finale van de 100 meter wisselslag. Met 58,41 noteerde ze in de halve finales de tweede tijd, achter Sjöström.