De Blaak en het Gerzongebouw, 1964

De betekenis van de naam Blaak is niet geheel zeker. Het is heel goed mogelijk dat de naam is afgeleid van het Zuidnederlandse woord ‘blak’, dat stil rustig water betekent. Ook kan gedacht worden aan het Middelnederlandse ‘blec’, dat de betekenis heeft van ‘Land, dat even boven het water uitkomt’.
Het modehuis van Gerzon werd in 1896 om 14:00 uur geopend aan de Noordblaak 71 door burgemeester Alfred Rudolph Zimmerman. De winkel was voor de intrede van Gerzon een herenhuis, die verbouwd was zodat het modehuis hier haar zaak kon opzetten. In 1900 verhuisde Gerzon van nummer 71 naar de nummers 43-45.
In 1912 verschenen de eerste plannen om de weg tussen de Noordblaak en het Van Hogendorpsplein te verbreden. Om dit te bewerkstelligen moesten 35 individuele woningen worden onteigend en gesloopt, inclusief het gebouw van Gerzon. Hierop volgde de eerste zitting van de raad over dit idee. Tegenstanders wilde het voorstel stoppen omdat ze vonden dat de verbreding ervoor zou zorgen dat Rotterdam weer een van haar “schilderachtige plekjes” zou kwijtraken. Voorstanders wilde het plan echter gewoon doorzetten. In 1913 volgde nog een vergadering. In 1914 werd in een geheime zitting besloten om de weg en stegen te verbreden, maar het modehuis van Gerzon alsnog te behouden.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van Facebookgroep Rotterdam van toen
Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...