Het Hofplein met op de achtergrond het Station Hofplein, 1970

De foto is gemaakt vanuit de kabelbaan ter gelegenheid van de Manifestatie C70.
Het Hofplein herinnert aan de ridderhofstad Weena, die noordoostelijk van het huidige Hofplein was gelegen. De Hofdijk komt al in 1397 in bronnen voor. Het slot wordt reeds in 1306 vermeld. De oorspronkelijke Hofdijk stamde uit de 13de eeuw en strekte zich langs de Rotte uit tot het Zwaanshals en de Oudedijk. Het Hofplein ontstond in de eerste helft van de 19de eeuw nadat de Kolk of Gracht tussen de Delftse Poort en de Hofpoort was gedempt.
De Hofpleinfontein is een fontein centraal in het verkeersplein Hofplein in Rotterdam naar ontwerp van architect J.R.A. Koops. De fontein werd in 1955 opgeleverd.
Op de hoeken van de fontein staan acht beeldhouwwerken van de beeldhouwer Cor van Kralingen. Zijn Waterdieren sierden het Hofplein al voor de plaatsing van de fontein en dienen nu tevens als goot. De waterdieren zijn gemaakt van mosselkalksteen. De spuiters van het fonteinbekken zijn gestileerde waterlelies, ze zijn gemaakt van smeedijzer door de kunstsmid Karl Joseph Gellings.
De hofpleinfontein werd in 1939 aan de stad Rotterdam geschonken door de rederij Van Ommeren die zijn honderdjarige bestaan vierde. De fontein zou eigenlijk op de plaats van het Droogleever Fortuynplein komen, maar werd na de Tweede Wereldoorlog op het Hofplein geplaatst. De fontein wordt in de volksmond ook wel de Flipspuit genoemd, verwijzend naar Philippus “Flip” van Ommeren.
De fotograaf is Anna de Ruijter en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.
Met medewerking van de facebookgroep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...