De Herlaerstraat bij de hoek met de Agniesestraat, 1980. Op de achtergrond het gerechtsgebouw aan de Noordsingel

De Herlaerstraat is vernoemd naar Gherijt (Gerrit) van Herlaer, heer van Ammersoye, +ca.1353, tweede echtgenoot van Agniese Bokel.
Agniese was de enige dochter van Dirk Bokel. Door haar huwelijk in 1336 met Simon van Benthem, daarna met Gherijt van Herlaer, ging het grootste gedeelte van de goederen van haar vader (overleden ca.1335) in andere geslachten over. De Agniesebuurt ligt tussen de Noordsingel en de Schiekade met de Agniesestraat als middelpunt.
Leden van de familie Bokel waren heren van het Hof van Weena en het slot Bulgersteyn. Het ambacht Rotterdam ten westen van de Rotte behoorde aan een Bokel en pas na de dood van Dirk Bokel (vóór 1336), toen dit ambacht aan de graaf verviel, kon het met Rotterdam ten oosten van de Rotte verenigd worden.
De fotograaf is Wolter Wolters en de foto komt van de site oudenoordenrotterdam.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam
Met medewerking van de Facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...