Een van de eerste Apple-computers ooit gemaakt is dinsdag in de Amerikaanse staat Californië geveild voor 400.000 dollar (ruim 345.000 euro), melden Amerikaanse media. Het nog altijd werkende apparaat is een van de tweehonderd Apple 1-computers die oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak bouwden met de hand. In 1976 kostte dit type computer nog 666 dollar.

De geveilde computer staat bekend als de ‘Chaffey College Apple 1’, omdat de oorspronkelijke eigenaar een professor was aan het Chaffey College in Rancho Cucamonga, ook in Californië. Uiteindelijk verkocht hij de computer in 1977 aan een student, zodat hij een Apple II kon kopen. De student had de computer altijd bewaard. Zowel de naam van de koper als de verkoper is niet bekendgemaakt door veilinghuis John Moran Auctioneers.

Wat de geveilde computer nog zeldzamer maakt, is dat hij grotendeels is ingekapseld door koa-hout, een bijzondere houtsoort uit Hawaï. Slechts zes van de originele Apple 1’s werden op deze manier gemaakt. Er zijn naar schatting slechts twintig Apple 1’s die het nog doen. Eén daarvan bracht op een veiling in New York in 2014 zelfs 905.000 dollar op.

De Apple 1 was het eerste Apple-product dat in winkels werd verkocht en kwam met een garantie. “Hij werkte gegarandeerd”, zegt Corey Cohen, historicus in dienst van Apple, tegen de Los Angeles Times. “Daarvoor waren er wel andere computers, maar dat waren bouwpakketten die lang niet altijd bleken te werken.” Cohen noemt de Chaffey College daarom “een soort heilige graal voor verzamelaars van vintage computers”.