Bioscoop Lumière op de hoek van de Lijnbaan en de Kruiskade, 1960

Veel bioscopen waren de oorlog niet doorgekomen. De drie exploitanten van Lumière, Scala en Tuschinski hadden bij de gemeente een vergunning aangevraagd om een noodbioscoop te bouwen op een plek waar eens een deel van de oude dierentuin gevestigd was, op het Kruisplein. De naam van de bioscoop werd LuTuSca, een samenvoeging van Lumière, Tuschinski en Scala.
Als eerste trok het Lumière zich terug uit het LuTuSca theater en begon te bouwen op een stuk grond op de Lijnbaan alwaar het nieuwe Lumière Theater werd gevestigd naar een ontwerp van de architecten Bodon en Krijgsman. Op 27 januari 1955 werd het theater geopend met de film “Pane, Amore e Fantastia”. Het blad “de Maasbode” schrijft over het pand van het Lumière Theater: “Met zijn uitstraling van licht door het geheel glazen front en zijn langgerekte galerij van verlichte vitrines levert dit bioscooptheater een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en gezelligheid van deze omgeving”.
Teruglopend bioscoopbezoek noopte het City Concern in 1974 het Lumière Theater op te delen in 3 zalen. In 1988 werd nog een zaal toegevoegd. Tot 4 september 2003 heeft het theater op de Lijnbaan voorstellingen gegeven. De laatste film die vertoond werd was Pirates of the Carribean.
De dia is gemaakt door Dhr. Den Butter en komt van de Flickrpagina van Gill Steenvoorde.
Met medewerking van de Facebookgroep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...