Het bankgebouw van R. Mees en Zonen op het Beursplein, 1935. Links van het bankgebouw loopt de Vissteeg.

De bank is tussen 1930 en 1934 gebouwd voor R. Mees & Zoonen in een traditionalistische trant naar ontwerp van A.J. Kropholler en A.A. Nieuwenhuijzen. Het ontwerp behelsde een ingrijpende verbouwing, waarmee in een aantal fasen twee bestaande panden aan de Blaak tot één groot nieuw bankgebouw werden gesmeed en van een betonskelet werden voorzien. Bij deze verbouwing werd het hoekpand van Ph. van Uden, voorzien van een sculptuur van Willem II, geïncorporeerd.
Het pand werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd maar kon na de oorlog worden gerestaureerd. Het pand is sinds 1981 in gebruik door de kunstacademie.
Als verklaring van de naam Vissteeg kan worden gedacht aan de oude Vischmarkt, die in 1617 werd gemaakt bij de Gapersbrug. Deze komt evenwel in de transportregisters eerst omstreeks 1634 zo nu en dan voor. Bovendien is in 1635 deze Vischmarkt reeds verplaatst. Gerrit Meesz. Visch, die in 1634 een haringplaats bezat aan de Blaak bij deze steeg, kocht er in dat jaar nog het hoekhuis bij. Het is dan ook waarschijnlijk dat de steeg naar hem is vernoemd. De steeg heet afwisselend Gaper- of Vischsteeg, totdat de eerste naam in gebruik komt voor het gedeelte van de Blaak tot de Wijnstraat, de tweede voor dat van de Wijnstraat tot de Wijnhaven.
De fotograaf is E.M. van Ojen en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van de Facebookgroep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...