Fortnite is niet langer beschikbaar in China. Epic Games, de ontwikkelaar van de game, heeft maandag de stekker uit zijn Chinese versie getrokken.

Het bedrijf heeft drie jaar vergeefs geprobeerd het spel ook in China op de markt te brengen, maar stuitte onder meer op weerstand van beleidsmakers in Peking. Die treden hard op tegen bijvoorbeeld gameverslaving en de techsector als geheel.

Epic kondigde twee weken geleden al aan dat het per 15 november zou stoppen met de Chinese versie van het spel en Chinese spelers bevestigen nu dat ze geen toegang tot Fortnite meer hebben.

Fortnite is wereldwijd mateloos populair. Het schietspel telt meer dan 350 miljoen gebruikers. De Chinese testversie werd al in 2018 uitgebracht, maar werd nooit formeel gelanceerd.

China wil de impact van videogames op kinderen verkleinen. In september voerde de overheid beperkingen in op de toegestane wekelijkse speeltijd.

Honderden Chinese makers van videogames, waaronder Tencent, beloofden hun producten beter te controleren op “politiek schadelijke” inhoud. Ook zeiden ze hun best te doen om minderjarige spelers minder te laten gamen.