Eva de Goede kan maandenlang niet in actie komen voor de Nederlandse hockeysters. De aanvoerder van Oranje heeft vorige week tijdens het Pro League-duel met België haar voorste kruisband afgescheurd en haar meniscus beschadigd, waardoor ze volgend jaar mogelijk het WK moet missen.

“Ik voelde op het veld meteen dat het niet goed zat en werd daar in de kleedkamer al in bevestigd, maar je hoopt natuurlijk dat het toch meevalt. Uit onderzoek blijkt nu dat niet alleen mijn kruisband is afgescheurd maar ook mijn meniscus is beschadigd. Dat was een extra klap”, zegt de 32-jarige De Goede.

De 251-voudig international, die tegen België al na een kwartier uitviel, wordt dinsdag geopereerd en wacht daarna een lange revalidatieperiode. Normaal gesproken hoeft ze ‘slechts’ één keer onder het mes, omdat de artsen tijdens de operatie zowel de kruisband als de meniscus hopen te herstellen.

De Goede zegt in gesprek met Hockey.nl dat de kans aanwezig is dat ze nooit meer haar rentree zal maken op topniveau. “Of ik nog professioneel kan hockeyen, dat weet ik niet. Daarvoor is er nu nog te veel onzeker. Dat moeten we bepalen tijdens mijn herstel. Het komt goed. Alleen is nu nog onduidelijk hoe goed het komt.”

Eva de Goede kon het veld amper op eigen kracht verlaten.
Eva de Goede kon het veld amper op eigen kracht verlaten.

WK in juli op de tocht voor De Goede

De kans is in ieder geval groot dat De Goede het WK van volgend jaar aan zich voorbij moet laten gaan. Het wereldkampioenschap wordt van 1 tot en met 17 juli in Nederland en Spanje gehouden en De Goede verwacht ongeveer negen maanden nodig te hebben om te herstellen van haar zware knieblessure.

De Goede is al jarenlang een onmisbare kracht bij de Nederlandse hockeysters, waarmee ze in 2008, 2012 én afgelopen zomer olympisch kampioen werd. Bij de Spelen van 2016 was er zilver. De hockeyster uit Zeist werd in haar loopbaan twee keer uitgeroepen tot beste speelster ter wereld (2018 en 2019).

Naast de vier olympische medailles werd De Goede drie keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen met de hockeysters. Ze staat momenteel onder contract bij HGC, waarmee ze in de Hoofdklasse uitkomt.