Een Britse politieagent, te gast in Rotterdam, regelt het verkeer in de Karel Doormanstraat, 22 mei 1965

Uit het Vrije Volk van 24 mei 1965:
MAUREEN MCKENTEY (26) uit het Engelse stadje Grays — graafschap Essex — kan bijzonder zwart kijken. Dat hebben zaterdag in Rotterdam enkele weggebruikers ondervonden.
Zij kregen van een Engelse politieagente op het kruispunt Weena-Karel Doormanstraat het gevoel: als blikken konden doden. McKentey, van Ierse afkomst, had even tevoren met een handdruk de verkeersregeling van een „Unterleutnant” uit Essen (Duitsland) overgenomen. Haar armen gingen omhoog: stop! Maar de tram reed door — een misverstand door een fractie van een seconde misschien, maar de vernietigende blik die Maureen McKentey op de trambestuurder richtte, was niet mis.
Deelnemers aan het driedaagse congres van de International Police Association mochten als sluitstuk van hun verblijf in Rotterdam hier en daar — onder uitgebreid toezicht uiteraard — het verkeer regelen. Een stoere agent uit Rome, dezelfde beroemde bobby-helm op zijn hoofd als zijn Britse collega’s, keek een beetje meewarig naar die zwart-geüniformeerde vrouwenfiguur: „Nou ja,” zei hij, “het is duidelijk, da’s een meisje.”
Zelf had hij een duidelijke demonstratie van zuidelijk temperament gegeven, zijn armen bleven voortdurend driftig in beweging en één keer, toen een automobilist een beetje treuzelde, klapte hij een snelle roffel in zijn handen
„Wat een kapsones,” zei een Rotterdamse agent, „dat is toch echt niet nodig?” Een Duitse verkeersagent, in een soort slagersjasje, onderstreepte zijn woorden: stram rechtop en met een minimum aan bewegingen zette hij het Rotterdamse verkeer naar zijn hand.
Toch had de Duitser het „optreden” van zijn Italiaanse collega mooi gevonden: Jij deed het goed,” zei hij zelfs. Maar de stoere Romein verontschuldigde zich in zangerig Duits: „Welnee, hoe kan dat nou? Ik heb drie nachten niet geslapen.”
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 24 mei 1965.
Met medewerking van de Facebookgroep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...