Max Verstappen moet zich zondagmiddag (lokale tijd) melden bij de wedstrijdleiding van de Formule 1. De leider in de WK-stand remde zaterdag aan het einde van de kwalificatie in Qatar niet af op het rechte stuk, terwijl Pierre Gasly daar langzaam reed en er met gele vlaggen werd gezwaaid. Ook tegen Mercedes-coureur Valtteri Bottas loopt een onderzoek.

Verstappen kwalificeerde zich als tweede voor de Grand Prix van Qatar. Zijn grote titelconcurrent Lewis Hamilton pakte poleposition. Bottas start zondag vooralsnog als derde.

Om 11.00 uur (Nederlandse tijd) mag Verstappen tekst en uitleg komen geven bij de stewards. Na de Limburger mogen nog meer coureurs zich melden.

Carlos Sainz moet om 11.30 uur op het matje komen, al hing er bij de Ferrari-coureur een enkele gele vlag en bij Verstappen dubbel geel. In beide gevallen moet er worden vertraagd. Ook bij Bottas was er sprake van een enkel gezwaaide gele vlag. De Finse Mercedes-coureur moet om 11.45 uur bij de stewards komen.

Bij eerdere soortgelijke incidenten kregen coureurs gridstraffen. Verstappen kreeg in 2019 in Mexico na de kwalificatie een gridstraf van drie plaatsen omdat hij een enkele gele vlag negeerde. De Red Bull-coureur raakte daardoor zijn poleposition kwijt. In 2020 werd Hamilton in Oostenrijk voor hetzelfde vergrijp ook drie plaatsen teruggezet op de startgrid.

Lekke band voor Gasly

Gasly liep in de slotsector van het Losail International Circuit een lekke band op en kwam daarna stil te staan op het rechte stuk. Op dat moment gingen meerdere coureurs de auto van de Fransman voorbij.

Verstappen en Hamilton zijn met nog drie races te gaan verwikkeld in een intense strijd om het kampioenschap. De Nederlander heeft nog een voorsprong van veertien punten op zijn Britse rivaal. Na Qatar volgen er nog Grands Prix in Saoedi-Arabië en Abu Dhabi.

De Grand Prix van Qatar begint zondag om 15.00 uur.

Door: Joost Nederpelt