De tunneltraverse op de ‘s-Gravendijkwal, 1947

In het midden bij het witte pand de Nieuwe Binnenweg, daarnaast de Nieuwe Kerk van Delfshaven.
De Tunneltraverse in Rotterdam is de oudste stadsautoweg van Nederland en vormt mede de verbinding van het Kleinpolderplein via de Maastunnel naar Rijksweg 16 in IJsselmonde. De Tunneltraverse is in de jaren dertig en veertig aangelegd in combinatie met de bouw van de Maastunnel. Tot de opening van de Van Brienenoordbrug in 1965 en de verbinding tussen de A13 en de A16 via het Terbregseplein in 1973 was de Tunneltraverse de belangrijkste interlokale verbinding tussen noord en zuid.
De Nieuwe Kerk is gebouwd als nieuwe Nederlands Hervormde kerk van Delfshaven, vermoedelijk ter vervanging van een te klein geworden voorganger. Inwijding 23 juni 1903. Zaalkerk in de vorm van een Grieks kruis, inwendig voorzien van galerijen. Vierkante toren met helmdak links naast de voorgevel. Forse rondboogvensters in voor- en zijgevels, voorzien van bakstenen traceringen. Karakteristiek werk in het oeuvre van B. Hooijkaas en M. Brinkman, gebouwd onder invloed van de stilistische vernieuwing in de protestantse kerkbouw van omstreeks 1900 in de geest van het rationalisme. Als gevolg van teruglopend kerkbezoek buiten gebruik gesteld in 1974 en in het jaar daarna gesloopt.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en reliwiki.nl.
Met medewerking van de Facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...