Australië wil een strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren, heeft premier Scott Morrison zondag aangekondigd. Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken om de identiteit van anonieme internettrollen op te eisen.

Internettrollen zijn anonieme accounts op sociale media die berichten plaatsen om reacties uit te lokken, zoals woede, irritatie of verdriet.

Grote techbedrijven als Facebook en Google worden in de wetgeving beschouwd als uitgevers en kunnen volgens het wetsvoorstel aansprakelijk worden gesteld voor beledigende en lasterlijke berichten op hun platforms. De nieuwe regels behoren volgens de regeringsleider tot de strengste ter wereld.

“Sociale media zijn te vaak een paleis voor lafaards, waar anonieme personen kunnen pesten, lastigvallen en zonder consequenties levens ruïneren”, zegt Morrison in een verklaring. Het is hoog tijd dat de platforms verantwoordelijkheid nemen voor dergelijke content, aldus de premier.

Wie doelwit is van laster of pesterijen op sociale media kan een klacht indienen, waarna het betreffende platform het materiaal moet verwijderen. Als dat niet gebeurt, dan kan een rechtbank het socialemediabedrijf dwingen om de naam van de trol prijs te geven, waarna die ter verantwoording kan worden geroepen.