De duikbootbasis van de onderzeedienst van de Koninklijke Marine aan de oostzijde van de Waalhaven wordt opgeblazen, 1964

Uit het Vrije Volk van 15 april 1964:
Springmeester D. de Gier, een van Lekkerkerkers sloopspecialisten, gaf dinsdagmiddag om half twee het sein. Een dreun, een dof gerommel en aan de Rotterdamse Waalhaven spoot een fontein van betonbrokken in een wolk van gruis en stof tientallen meters omhoog.
De laatste fase van het slopen van de door de Duitsers gebouwde oorlogsbunker, waarin na de bevrijding de onderzeedienst van de Koninklijke Marine gehuisvest was, werd daarmee ingeluid.
Twee jaar lang hebben de slopers aan de opruiming van de bovenbouw van de enorme bunker gewerkt. Met ongeveer 25.000 kilo springstof hebben ze het meters dikke dak en de muren in gruizels geslagen.
Twee ontploffingen per dag, één ‘s morgens, één ‘s middags, terwijl de langs de bunker lopende weg door de politie werd afgezet. Nog een jaar hebben ze nodig om de zeer zware funderingen op te ruimen, om ook 1200 enorme betonnen palen uit de haven te trekken.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 15 april 1964.
Met medewerking van de Facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...