Oploop van teleurgestelde klanten voor het reisbureau Fiësta in het Zwaanshals op de hoek van de Woelwijkstraat, 1964

Uit het Vrije Volk van 27 juli 1964:
Door financiële moeilijkheden van een reisbureau in Rotterdam, Fiesta Tours, is een lang verbeide vakantie naar het zonnige Spanje voor 71 Nederlanders vannacht begonnen met een trieste en zenuwslopende wachtpartij. Een deel van de vakantiegangers heeft ruim twintig uur gewacht en een ander deel was toen nog niet zeker weg te kunnen.
Ondertussen zat een groep toeristen, die met hetzelfde reisbureau ‘uit’ waren, in Perpignan (Zuid-Frankrijk) op reisgelegenheid te wachten. De Rotterdamse politie stelt een onderzoek in naar de financiële omstandigheden en gedragingen van de directeur, de 31-jarige Rotterdammer J. Schiltkamp.
Van de 71 gedupeerde deelnemers op Schiphol konden er ten slotte 47 na ruim twintig uur wachten, inclusief een afschuwelijke nacht in de wachtkamer, om tien minuten voor half zeven in een vliegtuig stappen dat hen niet verder zou brengen dan Perpignan. Vandaar zouden zij per bus naar Barcelona worden vervoerd. Meegedeeld werd dat degenen die voor Majorca hadden ingeschreven, dit eiland maar uit hun hoofd moesten zetten. Zij zouden zich met de Costa Brava moeten vergenoegen. De ongelukkigen die om half zeven nog niet weg konden, wachtten op een ander toestel dat inderhaast was gecharterd, maar waarvan zelfs de directeur van de chartermaatschappij niet wist waar het uithing. De „gelukkigen”, die met witte gezichten en blauwomrande ogen wel konden vertrekken, kregen slechts een vliegbiljet enkele reis in hun handen gedrukt. De stemming was in de nachtelijke uren beneden het nulpunt gezakt. Slechts een paar jongelui hielden de moed erin: Zo’n vakantiebegin vergeet je nooit meer.”
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 27 juli 1964.
Met medewerking van de facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...